Contact | Sitemap | Route | 

Voorstelling Stadsastronaut

Marjolijn van Heemstra kruist het hele land door met haar voorstelling ‘Stadsastronaut’. Te zien in Utrecht op 14 en 15 maart en 5 april. Over liefde voor onze planeet bezien vanuit de ruimte met een handleiding voor de toekomst.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen ‘Als ik de liefde niet heb’ en ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

 

Stadsastronaut

 

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

 

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop dat perspectief te vinden. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

 

Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

Stadsastronaut is een coproductie van stichting Marjolijn van Heemstra en Theater Rotterdam. Research in samenwerking met Monnik, Studio voor futures & fiction.

 

Met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt Van Heemstra je mee op een reis door de geest. Van het eerste beeld dat vanuit de ruimte van de aardbol werd genomen zoomt ze in op haar biotoop in een stadswijk waar ze met haar gezin voor de gentrificatie zorgt. Ze duikt het verleden in van de grond waar haar woning op staat, reikt naar de toekomst door een boom te willen planten en komt zo uit bij haar benedenbuurman Bob.


 

 


Optredens in Utrecht

 

14 en 15 maart in Theater Kikker

Na afloop van beide avonden vindt een nagesprek plaats onder leiding van Anne Kuit. Zij gaat in gesprek met een toekomstdenker over de inhoud van de voorstelling, ook is er tijd voor het delen van verhalen en ervaringen. 

 

donderdag 14 maart – Joos Ockels

Sinds het overlijden van haar man Wubbo Ockels blijft Joos zich inzetten voor het gedachtegoed van Wubbo vanuit de Stichting Happy Energy. Ze staat voor:

– Optimisme is een verantwoordelijkheid

– We zijn allemaal een ‘astronaut van ruimteschip aarde’

– Duurzaamheid is niet minder maar anders en veel leuker. Het geeft je Happy Energy.

 

vrijdag 15 maart – Anne Fokker

Anne Fokker studeert duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht. Hier leert ze over processen binnen ecosystemen en het belang van natuurbehoud, maar maakt ze ook kennis met sociale systemen en (on)gelijkheid hierbinnen. Deze kennis past ze zo veel mogelijk toe in haar dagelijks leven. Duurzaamheid en haar interesse in het vak vormen de keuzes die ze maakt en ze hoopt anderen te kunnen inspireren zoals zij ooit geïnspireerd is geraakt.

 
5 april Podium Hoge Woerd
 

Recensies

 
De theatervoorstelling ontving positieve recensies van o.a. NRC, De Volkskrant en de Groene Amsterdammer
 

 
De voorstelling Stadsastronaut is ook te vinden in onze Actief in Utrecht-Agenda
Voorstelling Stadsastronaut