Contact | Sitemap | Route | 

Duurzame kerstbomen. Huur of adopteer een kerstboom!

Voor je het weet is het alweer Kerst! Al nagedacht over de kerstboom? In plaats van een gekapte boom in je huis te zetten kan het ook duurzamer! We hebben wat mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Voor een oriëntatie op de milieuaspecten van kerstbomen geeft de website van Milieu Centraal advies. Volgens Milieu Centraal is het niet bekend welk type kerstboom de minste milieubelasting oplevert: de echte (natuurlijke) kerstboom of de kunstkerstboom. 

Wel vermindert een lange levensduur van de kerstboom de milieubelasting. 

 

Niet iedereen haalt overigens een kerstboom in huis. Je kan kersttakken voor in je huis gebruiken om te versieren. Of ander materiaal gebruiken. Of helemaal niets doen. Maar kies je voor een kerstboom die tegelijk duurzaam moet zijn, dan zijn er verschillende manieren. 

 

Milieu Centraal geeft de volgende tips: 

 

  1. Huur of adopteer een levende kerstboom. De kerstboom kan na de feestdagen weer ingeleverd worden.
  2. Kies je voor een levende kerstboom (gekocht via een tuincentrum of op een andere wijze verkregen) die je later in de tuin wilt planten, neem dan een boom met grote kluit in een pot en geef veel water.
  3. Bij een kunstkerstboom: kies er eentje die lang meegaat.
  4. Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in de afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling. Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar de Afvalverbrandingsinstallatie (AVI), de versnipperaar of naar de compost. 

Zie voor meer informatie ook dit artikel in de Metro over duurzame, groene kerstbomen. 

 

Volgens Milieucentraal is, als je voor een levende kerstboom kiest, een kerstboom huren of adopteren de milieuvriendelijkste optie. Landelijk is er de website Adopteer een Kerstboom, met locaties o.a. in Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Baarn en in Groenekan waar je een kerstboom kunt adopteren. Een kerstboom huren kan eveneens in het hele land waaronder in Utrecht.   

 

Welke mogelijkheden zijn er in (de buurt van) Utrecht?
Adopteer een Kerstboom 

 

Het concept is ontwikkeld door Randijk bamboe & Hoveniers in Leusden. De biologisch gekweekte bomen zijn verkrijgbaar bij Tuinderij ‘n Groene Kans in Groenekan. Voorheen kon je ook een kerstboom adopteren bij dierenweide Nieuw Rotsoord in Utrecht (Rotsoord). Je kan bij Nieuw Rotsoord wel je kerstboom inleveren. Bij Tuinderij 'n Groene Kans kan een boom uitgezocht worden die na de Kerst op deze plekken weer teruggebracht wordt. Alle bomen zijn biologisch gekweekt. De boom die je adopteert gaat de grond weer in na het terugbrengen om de boom volgend jaar weer te gebruiken. De boom krijgt een kaartje met een nummer zodat je dezelfde boom het jaar erop weer kunt adopteren. Maar je kan ook een nieuwe boom uitzoeken. 

 

De prijzen van een adoptieboom verschillen per uitgiftepunt, afhankelijk van de lengte van de boom, van 20 tot 52 euro ( > 225 cm). De prijzen van de kerstbomen die aangeboden worden ter adoptie bij de Tuinderij 'n Groene Kans zijn op dit moment nog niet bekend. Per 1 december staan de prijzen vermeld op hun site.

 

Ook zo'n boom adopteren? Je bent welkom om een boom uit te zoeken en deze 'na gebruik' weer terug te brengen. Had je al een boom? Mensen, die vorig jaar een boom in Groenekan of Utrecht een boom hebben geadopteerd, hebben bericht gekregen hoe het met hun boom is.

Als je boom de droge zomer heeft overleefd, kan je dit jaar opnieuw dezelfde boom adopteren. Helaas hebben veel bomen het loodje gelegd deze zomer. Was je al 'adoptieouder' van zo'n boom? Kijk dan hier hoe je aan een nieuwe boom kan komen.

 

Informatie over (data en tijdstippen) ophalen en terugbrengen van de bomen: 

ophalen>>

terugbrengen>>

 

Zie ook Adopteer een Kerstboom op Facebook

 

Huur een Kerstboom

 

Een andere mogelijkheid in Utrecht is om een kerstboom te huren. Dit kan via HuureenKerstboom. Je kan van 18 november tot en met 9 december 2018 de kerstboom online bestellen.

 

  1. Bestel via de site een kerstboom.
  2. Haal hem op in het Griftpark.
  3. Versier de boom, geef hem water.
  4. Breng de kerstboom na drie weken terug.
  5. De boom wordt herplant. De overlevingskans is meer dan 90%.

De prijs van een huurboom is 27,50 euro tot 31,50 euro. Inclusief 5 euro borg.  

 

Praktische info: 


Bestellen:  18 november t/m 9 december 2018

Ophalen:   zaterdag 15 december 2018 van 10.00 - 14.00 uur

Inleveren: zaterdag 5 januari 2019 van 10.00 - 13.00 uur

 

Tenslotte zijn er kerstbomen via de website van duurzame kerstbomen te reserveren.

 

Via de site van Duurzame Kerstbomen

 

Via de site Duurzame Kerstbomen worden kerstbomen aangeboden die geteeld zijn zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De bomen krijgen na de feestdagen een plekje op een landgoed of in een bos. Een boom is immers geen wegwerpartikel. Gun uw boom een leven na de kerst! 

De bomen worden via een aantal uitgiftepunten aangeboden (o.a. in Utrecht, Zeist, Amersfoort, Achterveld, Culemborg). In Utrecht kan je terecht bij Nieuw Rotsoord. 

De boom die je krijgt is de Servische spar (Picea omorika). 

 

Direct de boom bestellen kan HIER

De prijzen zijn vanaf 23,95. Er komt nog wel 10 euro statiegeld bij.

 

Adres voor uitgifte: 

Rotsoord 20

3523 CL Utrecht

 

Informatie over uitgifte en inleveren:

 

AFHALEN: zaterdag 8 december 2018, tussen 10.00 en 16.00 uur*

 

* Achternamen beginnend met de letters A t/m K: afhalen van 10.00 tot 13.00 uur

* Achternamen beginnend met de letters L t/m Z : afhalen van 13.00 tot 16.00 uur

 

 INLEVEREN: zaterdag 5 januari 2019, tussen 10.00 en 16.00 uur

 

 

 

Bron afbeeldingen: via Tuinderij 'n Groene Kans en via de Facebookpagina van adopteer een kerstboom (bijgesneden).

 
Duurzame kerstbomen. Huur of adopteer een kerstboom!