Contact | Sitemap | Route | 

Zet Nederland in het donker, doe mee met de Nacht van de Nacht!

Op zaterdag 28 oktober vindt alweer de 13e editie van de Nacht van de Nacht plaats. Allerlei activiteiten in het donker worden er op die dag georganiseerd.

De Nacht van de Nacht heeft als doel om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Bovendien is de sterrenhemel dan duidelijker zichtbaar. Zet reclameverlichting uit tijdens de nacht, laat minder verlichting branden bij parkeerplaatsen en langs wegen. Voldoende duisternis heeft daarnaast een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. 

 

Zet ons land in het donker! 

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht kan zijn tijdens de Nacht van de Nacht. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Door het hele land zijn al meer dan 250 activiteiten in het donker te vinden waar iedereen aan mee kan doen. Daarnaast doven een aantal bedrijven, gemeenten en andere overheden de lichten van gebouwen en reclameverlichting. Als particulier kan je ook meedoen! Doe de lichten uit van je huis, steek wat kaarsen aan en laat het donker het donker zijn. 

 


Sterrenhemel boven het Wad vanaf Ameland, fotograaf: Johan van der Wielen 

 

 

De Nacht van de Nacht heeft ook een aantal ambassadeurs: André Kuipers, Vincent Bijlo, Govert Schilling,  Marga Hoek, Maurits Groen, Jacqueline Cramer, Ingmar Heijtze, Johan van der Wielen, Gerard van Maasakkers, Maria van der Heijden en Bernice Notenboom. Op de website van de Nacht van de Nacht kan je lezen en horen/zien in een video waarom zij ambassadeur zijn. Astronaut André Kuipers zag vanuit de ruimte hoe kwetsbaar de aarde was. Hij besloot zich in te zetten voor duurzaamheid. “Vanuit een ruimteschip zie je een prachtige planeet, maar als je er naast kijkt zie je een heel dun schilletje erom heen in een oneindig heelal. Dan zie en voel je hoe kwetsbaar de aarde is. Je ziet luchtvervuiling, erosie, je weet dat alles groeit. Maar onze bossen zijn niet oneindig, de zeeën blijven niet oneindig lang vol met vis en de zuurstofvoorraad  kan op raken”.

 

Activiteiten

In en om Utrecht is van alles te doen tijdens de Nacht van de Nacht. Bovendien hebben zich al enkele instanties aangemeld die hun gebouwen in het donker zullen zetten: de Domtoren, het Stadskantoor van de gemeente Utrecht, het Provinciekantoor en enkele bedrijven. 

 

Een greep uit enkele activiteiten:

Beklim de Domtoren in het donker, laat je rondleiden tijdens een spannende tour bij Molen De Ster, ga nachtkanoen door de Utrechtse grachten, ga naar de Silent Disko onder de sterrenhemel, bezoek een lezing van Govert Schilling - hij geeft een Masterclass Sterrenkunde - bij Fort Vechten en meer! Bij Koppelsteede kunnen kinderen in het donker een kijkje nemen in de dierenstal. Wat doen de dieren als het donker wordt? Welke geluiden hoor je?  Of maak op Fort bij Rijnauwen een spannende tocht met de boswachter! Maak een Masterclass mee met fotograaf Johan van der Wielen! 

 

Zie hier voor alle activiteiten in ons land. U kunt daar ook selecteren op plaatsnaam en/of inzoomen op de kaart. Je kan als organisatie ook zelf een activiteit organiseren. Meldt u hier aan!

 

Wat kan je zelf doen? Ook daar vindt u allerlei tips over op de website van de Nacht van de Nacht. Erger je je ook zo aan al dat overvloedige licht? Help dan mee om lichtvervuiling en lichthinder tegen te gaan! Laat je inspireren door de methode op de website! Ook staan er aanbevelingen voor gemeenten, bedrijven en bijvoorbeeld melkveehouders. 

 

Zelf hebben we inmiddels ook actie ondernomen om lichtvervuiling en lichthinder in de gemeente Utrecht tegen te gaan. Het Natuur- en Milieuplatform Leidsche Rijn heeft samen met Milieucentrum Utrecht vorig jaar (eind 2016) een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente Utrecht met het verzoek tot minder lichtvervuiling bij groengebieden en water. het inititiatief werd ondersteund door 350 inwoners van Utrecht. Donderdag 6 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Utrecht een motie aangenomen om lichtvervuiling snel te verminderen in Utrecht. Ons burgerinitiatief was dan ook succesvol. 

 

 

Zet Nederland in het donker, doe mee met de Nacht van de Nacht!