Contact | Sitemap | Route | 

Doe mee met de Fiets Telweek vanaf 18 september

Vanaf 18 tot en met 24 september gaat de derde editie van de Nationale Fiets Telweek van start. Ook in Utrecht kan je meedoen. Download de vernieuwde App en doe mee!

Er zijn in ons land ruim 14 miljoen fietsers. Toch zijn er weinig gegevens bekend van al die fietsers. Daarom zijn een aantal organisaties (o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, enkele provincies, Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag) drie jaar geleden met de Nationale Fiets Telweek begonnen. Om meer informatie te krijgen over de bewegingen van fietsers en daarmee de fietsvoorzieningen te verbeteren. Uiteindelijk moet met deze verbeteringen het fietsgebruik worden gestimuleerd. Welke routes kiezen fietsers en op welke tijdstippen fietsen zij? Met welke snelheid wordt gefietst en waar zitten de grote vertragingen? Dit jaar wordt voor het eerst de fietsbeleving geregistreerd. Deelnemers kunnen persoonlijke ervaringen delen door het beoordelen van fietsroutes, waarmee ze bijdragen aan een veiliger fietsnetwerk. 

 

Met het verzamelen van fietsdata (Meten) ontstaat meer inzicht in de fietser (Weten). Dit kan worden gebruikt door overheden voor betere besluitvorming met betrekking tot fietsprojecten (Verbeteren).

 

Wat kan met de fietsdata gedaan worden? 

Sneller
Door inzicht in de daadwerkelijke reistijden en de locaties waar vertragingen zitten wordt duidelijk welke aanpassingen nodig zijn. Hoe kan de doorstroming van fietsers verbeterd worden? Welke kruispunten zijn fietsonvriendelijk?  
 
Beter  
Op welke punten moeten fietsers gedwongen een omweg rijden? Waar kunnen verbindingen zoals een (fiets)brug of spoorwegovergang aangelegd worden zodat fietsers toch de kortste weg kunnen nemen? De fietsdata geven inzicht in deze punten. Daarnaast wordt zichtbaar waar de fietsers vandaan komen en waar ze naartoe gaan, zo kunnen de schakels (verbindingen) op de beste locaties geplaatst worden. Ook kunnen met behulp van de data passende omrijdroutes bepaald worden. 

Slimmer  
Deelnemers verzamelen GPS-data die ingelezen worden in Cycleprint. Dit is een programma dat beleidsmakers beter inzicht geeft in het daadwerkelijke fietsgedrag in hun stad of regio. Hiermee wordt het nog eenvoudiger voor steden om te bekijken waar bijvoorbeeld de grootste vertragingen en knelpunten zitten.

   

Ook de gemeente Utrecht kan veel met de verzamelde data doen. Een tweet van wethouder Lot van Hooijdonk:

 

 

 

 

 

Resultaten van 2016

In 2016 deden 42.600 fietsers mee. Ruim 1,7 fietskilometers legden de deelnemers in totaal af, het aantal ritten bedroeg 416.373 met een gemiddelde snelheid van 15,8 km per uur. In Amsterdam werden de meeste ritten gereden; in deze stad werd evenwel ook het langzaamst gefietst. De snelste rit werd gereden in Hengelo. Het Smakkelaarsveld in Utrecht bleek het drukste fietspad te zijn. Ook de nummers twee en drie liggen in Utrecht: het Vredenburg en het Jaarbeursplein. Zie voor infographics en meer resultaten hier

 

Wil je in Utrecht een verbeterd fietsnetwerk en veiliger fietsroutes? Doe dan mee met de Fiets Telweek en download de vernieuwde App! Voor vragen/faq over de Fiets Telweek en over de App klik hier

 

Download de App via de website van de Fiets Telweek (beschikbaar voor de I-phone en voor de Android). 

 

 

 

 

Doe mee met de Fiets Telweek vanaf 18 september