Contact | Sitemap | Route | 

Paddentrek zoekt vrijwilligers

1 tot 31 maart

De padden zijn er vroeg bij dit jaar door de hogere temperaturen. De amfibieën gaan vooral ’s avonds, vanaf  het invallen van de schemering, op stap naar hun voortplantingswateren. De Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist zoekt daarom vrijwilligers om de dieren veilig over de weg te zetten.

De padden steken massaal de Arnhemse Bovenweg tussen Driebergen en Zeist over. In het vroege voorjaar, ongeveer tussen februari en april, maken padden een flinke tocht van hun winterkwartier naar hun voortplantingswateren. Ze doen dit ’s avonds, vanaf het invallen van de schemering. Zonder hulp van vrijwilligers leidt dit op drukke wegen tot een waar slagveld van overreden amfibieën. Vooral op milde en vochtige avonden kunnen er honderden padden worden doodgereden.

 

Vorig jaar hebben de vrijwilligers in Kerckebosch 1811 padden, 50 bruine kikkers en 5 watersalamanders veilig de weg over geholpen. Het is laagdrempelig en dankbaar werk: al met een paar uur lopen kunnen vele leventjes worden gered. In Amerongen zijn vorig jaar de meeste amfibieën geholpen met oversteken. Ruim 11.400 diertjes kwamen daar veilig de weg over.

 

In de omgeving van de Breullaan steken de trage diertjes de drukke Arnhemse Bovenweg over. Vrijwilligers van de werkgroep Kerckebosch Zeist lopen hier langs de weg om de padden op te pakken voordat ze het asfalt betreden en ze aan de overkant van de weg af te zetten. De Breullaan zelf is in 2014 door de gemeente voorzien van schermen en paddentunnels, zodat amfibieën veilig de overkant kunnen bereiken.  Alleen ter hoogte van het pannenkoekenhuis ontbreken de schermen, waardoor de hulp van vrijwilligers ook daar nog steeds noodzakelijk is.

 

Meehelpen

Geïnteresseerden uit de omgeving Driebergen en Zeist kunnen contact opnemen met coördinatoren Kirstie Patenaude en Sandra Brandsma; paddenwerkgroepkerckebosch@gmail.com of tel. 06-51135618. 

 

Wanneer: vanaf 1 maart

Waar: Arnhemse Bovenweg tussen Driebergen en Zeist 

Doelgroep: dierenliefhebbers

Kosten: gratis

Aanmelden: tel 06-51135618 of email 

Contact: tel 06-51135618 of email 

Organisatie: Paddenwerkgroep Kerckebosch

Info: Utrechts Landschap 

 
Paddentrek zoekt vrijwilligers